“Je waant je in een echt horrorverhaal”

Vóór Niklas Carl Bosson Natt och Dag aan zijn schrijverscarrière begon, was hij hoofdredacteur van het tijdschrift ‘Slitz’. Hij behoort tot de één van de oudste adellijke families van Zweden, wat ook meteen zijn fascinatie voor de Scandinavische geschiedenis verklaart. 1793 was zijn grote debuut. 

door Mara van den Dungen

  • Boek: 1793
  • Auteur: Niklas Natt och Dag
  • Uitgever: Prometheus
  • Jaar: 2018
  • Sterren: 5 (Uitstekend!)

Het verhaal speelt zich af in het jaar 1793. Er wordt een zwaar verminkt lichaam gevonden in de Fatburen, een rivier die dwars door Stockholm stroomt. De ogen, tong en de vier ledematen ontbreken. Het duurt dan ook niet lang vooraleer de stad in de ban is van de schrikbarende misdaad. De auteur spaart je niet van de gore details, op een gegeven moment smaak je het angstzweet van het slachtoffer op je lippen. Doorheen het verhaal nemen twee hoofdpersonages het voortouw. De ene is een invalide bruut, de andere een terminale detective die lijdt aan tuberculose. Net omdat de twee zo menselijk worden omschreven, groeit je sympathie voor het duo doorheen het verhaal. 

Het boek bestaat uit vier grote delen. Het eerste deel sleept je mee in het verhaal van inspecteur Cecil Winge en de eenarmige Michel Cardell die samen zoeken naar de moordenaar van het gevonden lijk. In het tweede deel maken we kennis met Kristofer Blix, een jongeman die ervan droomt om ooit een respectabele arts te worden. Door mensen op te lichten is hij in staat om in zijn levensonderhoud te voorzien. Hij denkt iedereen te slim af te zijn en dat brengt hem in een verschrikkelijke situatie. Dit is ongetwijfeld het meest huiveringwekkende deel van het hele boek, je waant je in een echt horrorverhaal. Deel drie sleept je verder mee in de armoede die Zweden in die periode teisterde. Het verhaal van een jong meisje dat ten onrechte wordt beschuldigd van hoererei, grijpt je bij de keel. Het benadrukt nogmaals hoe schrijnend de sociale situatie toen was. In het vierde deel vallen de verhalen van alle personages op meesterlijke wijze samen. 

Natt och Dag ’s schrijfstijl houdt je van begin tot einde op de tippen van je tenen. Het is een prachtig boek waarin de verschillende verhaallijnen en personages zich verweven tot een meesterwerk. Natt och Dag schetst een treffend beeld van het 18e-eeuws Stockholm. Voor wie graag volledig meegetrokken wordt in een spannend – en bij momenten zelfs huiveringwekkend – verhaal is 1793 een échte aanrader. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *