Van het ene dode spoor naar het andere

  • Boek: Moordenaar zonder gezicht
  • Auteur: Henning Mankell
  • Uitgever: De Geus BV, Amsterdam
  • Jaar:  Oorspronkelijke uitgave: 1992, Deze editie: 2018
  • Pagina’s: 304
  • Sterren: 3 sterren, Goed

Door Mara van den Dungen

Henning Mankell (1948 – 2015) was een van de best verkopende Zweedse schrijvers. Van zijn romans en thrillers werden er wereldwijd meer dan 40 miljoen exemplaren verkocht. Hij was naast schrijver, ook toneelschrijver en regisseur. In 2015 stierf hij aan terminale longkanker. 

In januari 1990 wordt in het Zweedse stadje Lenarp een oude boer, Johannes Lövgren, op gruwelijke manier vermoord. Ook zijn vrouw overlijdt niet veel later aan haar verwondingen. De stervende vrouw prevelt met haar laatste ademhalingen het woord ‘buitenlands’. Het land kreeg de afgelopen jaren te maken met een groeiend aantal roofmoorden op afgelegen boerderijen. De asielcentra zitten vol en er werden al meerdere roofmoorden door buitenlanders gepleegd. 

Inspecteur Kurt Wallander hoort de zaak op te lossen, maar de dubbele moord lijkt ingewikkelder dan hij had gedacht. Waarom zou een oude arme boer het slachtoffer worden van een brute roofmoord? Het buitensporige geweld en tekenen van marteling passen niet in het plaatje. Een mogelijk motief in de vorm van een dubbelleven en een buitenechtelijk kind krijgen het onderzoek op de rails.

Inspecteur Wallander’s onderzoek loopt van het ene dode spoor naar het andere. Zijn privéleven is een zootje en als hij even kan, zoekt hij zijn toevlucht tot de fles. Wanneer de laatste woorden van de boerin uitlekken, volgen enkele racistisch getinte dreigtelefoons. Geen loze woorden, dat blijkt wanneer een Somalische asielzoeker op klaarlichte dag wordt doodgeschoten. Kurt Wallander worstelt met de laatste woorden van Lövgrens vrouw en wat ze echt betekenen. 

Mankell kende het slagen van de zweep en was duidelijk mee met de literaire regels voor het schrijven van een goed boek. Toch levert deze thriller niet de spanning die de cover belooft. Waar een goede thriller je moet meeslepen en op het puntje van je stoel houden, gebeurt dit niet. Waar het verhaal niet spannend genoeg was, was er wél voldoende actie. Het verhaal is boeiend en leest vlot maar verloor door de weinig verrassende ontknoping zijn kracht.

Dit boek is het eerste uit de Inspecteur Wallander – reeks. Het vijfde boek uit deze reeks, Dwaalsporen, werd in 2009 verkozen tot de beste thriller aller tijden. Misschien had ik beter dat gelezen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *