Losse eindjes

  • Boek: De Ontdekking
  • Auteur: Harlan Coben
  • Uitgever: Meulenhof Boekerij B.V.
  • Jaar: 2019
  • Pagina’s: 414
  • Sterren: 5 sterren: Uitstekend!

Door Mara van den Dungen

Mijn mama is een échte leesfreak, ze leest elk genre. Vooral thrillers bezetten het merendeel van haar uitpuilende boekenkast. Van één auteur in het bijzonder heeft ze ALLE boeken. Best indrukwekkend als je weet dat Harlan Coben maar liefst 32 thrillers op zijn palmares heeft staan. Het was de eerste Amerikaanse auteur die alle thrillerprijzen die zijn land uitreikt, in de wacht sleepte. Ook is hij de schrijver van de Britse misdaadserie ‘The five’. Daarbovenop werd zijn boek ‘Niemand vertellen’ door de Franse regisseur Guilaume Canet verfilmd als ‘Ne le dis à personne’. Harlan Coben is met dit curriculum ongetwijfeld een van de meest prestigieuze schrijvers van deze eeuw. 

Paige Greene is een jonge vrouw die door haar vriend Aaron verslaafd geraakt aan drugs. Wanneer haar vader Simon voor de zoveelste keer naar haar op zoek is, ziet hij zijn dochter als straatmuzikant in Central Park. Als hij ziet in welke staat zijn door drugs getergde kind verkeert, gaat hij de confrontatie met Aaron aan. Al snel gaat er een filmpje viraal waarop de schijnbaar welgestelde Simon een ogenschijnlijk dakloze Aaron in het gezicht slaat. Hierdoor staat zijn wereld op zijn kop en spint die daarna volledig van zijn as wanneer de vriend van zijn dochter drie maanden later vermoord blijkt te zijn.

Paige is met de noorderzon verdwenen en de wanhopige Simon begint samen met zijn vrouw Ingrid een eigen onderzoek. Wanneer ze samen afdruipen naar de Bronx waar hun dochter samen met Aaron woonde, wordt Ingrid neergeschoten in de kelder van de drugdealer Rocco. Terwijl zijn vrouw vecht voor haar leven, blijft Simon zoeken naar Paige. Privédetective Elena Ramirez benadert hem. Zij is op zoek naar een verdwenen jongeman. Deze jongere had voor zijn dood nog contact gehad met Aaron. Al snel blijkt er een connectie tussen verschillende vermoorde mannen die elkaar – via een website voor het testen van DNA – hadden benaderd. Ook Paige had op zo’n website geld besteed. Dit doet Aaron twijfelen aan zijn vaderschap. Alle sporen leiden terug naar een sekte die zichzelf de Schitterende Waarheid noemt. Voor Simon wordt het nog vreemder wanneer er ook een verband opduikt tussen de sekte en zijn eigen vrouw. 

Ash en Dee Dee – twee door jeugdtrauma’s geteisterde jongeren – vermoorden ondertussen op klaarlichte dag een jonge vader. Het is duidelijk niet hun eerste keer. Ze verhullen met koud gemak de moord als een zelfmoord. De twee maken stapsgewijs steeds meer slachtoffers. Het wordt al snel duidelijk dat ze voor de moorden worden betaald. Het is voornamelijk Ash die de moorden tot in de puntjes uitvoert. Zijn affectie voor de knappe Dee Dee lijkt niet te worden beantwoord. Dee Dee is lid van de Schitterende Waarheid en is duidelijke verblind door de leugens die haar worden gevoerd. Ash is zelf geen lid van de sekte en probeert Dee Dee’s ogen te openen. Wanneer er steeds meer losse eindjes ontstaan, moeten er alsmaar meer mensen worden vermoord. Door het sms-verkeer van hun laatste slachtoffer komen ze erachter dat Simon Greene hun volgende mikpunt zal worden. 

Coben’s thrillers overdonderen me telkens opnieuw. Zijn verreikende fantasie lijkt geen einde te kennen. Volgens Algemeen Dagblad staan zijn thrillers op eenzame hoogte, en dat kan ik alleen maar bevestigen. De manier waarop hij de verschillende verhaallijnen in dit boek heeft laten versmelten met elkaar is werkelijk verbluffend. Zijn verteltrant is hoog en dat is wat zijn boeken zo goed maakt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *